Kröller- Müller museum

kunst

Thomas Dobbelaer, conservator in opleiding bij Kröller-Müller museum, komt vandaag over twee lopende exposities vertellen. Één is over Marinus Boezem, Alle Shows en de andere is Panamarenko, Reise in den sternen.

Marinus Boezem wordt gezien als één van de belangrijkste grondleggers van de conceptuele kunst in Nederland in de jaren zestig. De Shows, een reeks van tekeningen uit Boezems vroege periode, het zijn ontwerpschetsen voor tentoonstellingsprojecten en zullen voor het eerst tegelijkertijd gerealiseerd worden. In veel van de Shows is de bezoeker zelf onderdeel van het werk.

De Belgische kunstenaar Panamarenko begint al vroeg met het ontwerpen en bouwen van voertuigen, waaronder veel vliegmachines. Decennialang doet hij onderzoek naar beweging, vliegen en zwaartekracht, met vaak onconventionele en fantasievolle objecten tot resultaat. Zijn denken over het maken van de vehikels legt hij vast in talloze gedetailleerde schetsen en ontwerptekeningen vol met semiwetenschappelijke formules.